Прахово боядисване

В днешно време, праховото боядисване е един от най-ефективните начини за боядисване на метални, стоманени, алуминиеви, поцинковани елементи или сходни повърхности. Праховото боядисване гарантира перфектна защита против корозия на метални повърхности. Освен това, нанасянето е значително по-лесно и безвредно, спрямо останалите методи за боядисане. Процесът гарантира равномерно покритие на боята и по-добра защита от удари и драскане.

Нуждаете се от прахово боядисване ?

Ние притежаваме 2 линии за прахово боядисване с размери 6000/2200/800 (Д/В/Ш) и 4000/1500/1200мм. (Д/В/Ш), гарантираме бърза реакция, индивидуални решения за нашите клиенти, богата гама от цветове, качествено извършване на услугата.Детайлите които боядисваме са от всякакво естество ( джанти, алуминиева дограма, велосипедни рамки, метални конструкции, ковано желязо, хладилни витрини и стелажи, врати и много други )

Етапите на праховото боядисване включват :

Предварителна подготовка на детайлите – тя включва почистване, измиване, обезмасляване и изсушаване. За да може да се нанесе равномерно праховата боя, трябва да се предприемат действия за отстраняването на мръсотия, масла, метални оксиди. След извършването на горепосочените техники за подготовка, пристъпваме към същинската част, а именно нанасянето на боята.

Нанасяне на праховата боя – Съществуват два вида за нанасяне на боята. Единият, е боядисване с пистолет “Tribo’’, а другият, който използваме и ние е с боядисване с пистолет “Corona”.

Изпичане – То се осъществява в специална пещ нагрята до висока температура. В повечето случаи е необходимо нагряване от 200 градуса за период от 10 минути. Само че, температурата и времето на изпичане зависят до голяма степен от спецификациите на производителя на прахова боя.

Качествен контрол – с помощта на специални измервателни уреди,се измерва дебелината на покритието и се правят тестове за адхезия .

Защо да изберем праховото боядисване ?

Праховото боядисване има значителни предимства пред останалите техники на боядисване и това съвсем не е случайно. Процесът е екологично чист, тъй като не съдържа материали, които могат да окажат негативно въздействие на околната среда. Цикълът на прахово покритие е много по-кратък от останалите видове боядисване. Гарантира много добра антикорозионна защита на боядисаните продукти, здравина и устойчивост на удар и надрасквания, изключително добро покритие и голяма икономичност.

Що се отнася до икономичността, ще направим следното сравнение: Ако при течните бои оползотворяването на боята варира от 30 до 60% за боядисване на един продукт, то при праховото боядисване оползотворяването е 100%.

Продуктите, боядисани по метода на праховото оцветяване не се нуждаят от специална защитна опаковка, тъй като боята образува силен защитен филм върху продукта.

Благодарение на всички тези предимства в глобален мащаб днес се смята, че праховите покрития са надхвърлили 70% общото количество бои, които се използват за боядисване на метални и неметални продукти.

Доказало своето високо качество и невероятни защитни свойства, праховото боядисване ще продължава да намира все по-голямо приложение и ще радва нас, клиентите, с красиви, ярки и устойчиви цветове на продуктите, които използваме в производството или в дома си.